Terug naar Tools

Motta

Coffee leveling tool 58mm

Deze Coffee Leveling tool is een van de mooiste uitvindingen voor barista's! Door deze schijf rond te draaien in de filterhouder zorg je voor een gelijkmatige verdeling van de gemalen koffie in je filterdrager voordat je gaat tampen. Dit draagt bij aan een goede extractie en voorkomt 'channeling'. Wat dit precies is, leggen wij hieronder uit. De tool is in hoogte verstelbaar en is te gebruiken in filterhouders met een diameter van 58mm.

42.50

uitverkocht

Uitverkocht

Specificaties

  • Kleur zwart, zilver
  • Materiaal rvs, kunststof
  • Diameter 58mm

Wat is channeling?

Bij alle gemalen koffie in je filterdrager –  de ‘puck’ –  moet de de extractie gelijkmatig plaatsvinden. Wanneer er ‘short cuts’ ontstaan doordat je koffie niet goed verdeelt, worden delen van de puck overbelast qua extractie. Water zoekt namelijk altijd de weg van de minste weerstand. Die kortste wegen ontstaan rondom kanaaltjes (channels) maar ook  in het lage deel van een scheef getampte ‘puck’. Naast deze overextractie – met een bittere smaak tot gevolg – ontstaat er meer weerstand voor het water op de meer compacte of hogere delen van de puck. Hier heb je onderextractie. Je haalt niet al het mooie uit de koffie wat er in zit. 

Slechte verdeling (distributie) veroorzaakt dus zowel onder- als overextractie. Wil je je tamptechniek verbeteren? Dan is deze leveling tool de lieveling van elke barista!