Espressomachine

Onderstaand vind je ons stappenplan voor het reinigen van een espressomachine. Doe dit bij voorkeur met ons reinigingsmiddel voor espressomachines.

Schoonmaken stap voor stap

1. Haal de filterdragers uit de machine. Laat water uit één van de groepen lopen en gebruik de borstel om de groep schoon te maken.Borstel totdat er helder water uit de groep komt. Herhaal dit voor de andere zetgroep(en).

2. Verwijder het filterbakje uit de filterdrager en plaats vervolgens het blindfilter (het dichte bakje) in de filterdrager.

3. Gebruik 1 maatschepje of theelepel reinigingspoeder of circa 10 ml reinigingsmiddel in het blindfilter en plaats de filterdrager in de zetgroep.

4. Reinig de zetgroep door 10 x 5 seconden de groep aan en uit te zetten met de continuknop.

5. Gooi het water met het resterende reinigingsmiddel weg uit de filterdrager en laat de groep een paar seconden lopen. Spoel het blindfilter schoon. Spoel de zetgroep nu 10 x 5 seconden met het blindfilter zonder reinigingsmiddel.

6. Herhaal stap 2 t/m 5 voor de andere zetgroep(en). Als je meerdere blindfilters hebt, kun je meerdere groepen tegelijk reinigen.

7. Spoel de filterdragers zonder filterbakjes uit en maak deze schoon met een zachte spons of doek (geen schuurspons). Plaats de filterdragers in een bak of een grote melkkan waarin ze rechtop kunnen staan. Voeg 20 ml reinigingsmiddel of 2 theelepels reinigingspoeder toe en vul aan met heet water uit de thee-uitloop totdat de hele metalen onderkant onder water staat. Let op dat het water niet het handvat van de filterdrager raakt.

8. Laat de filterdragers en filterbakjes 10 minuten weken en spoel ze hierna af met heet water (onder de thee-uitloop). De filterdragers zijn schoon als je een glanzende koper of rvs kleur ziet. Ogen de filterdragers en filterbakjes nog vuil, was deze dan verder uit met een zachte spons. Maak ook de uitlopen van de filterdragers goed schoon.

9. Was alle gebruikte materialen goed af om eventuele restanten van het reinigingsmiddel te verwijderen.

10. Neem de machine af met een schone vochtige doek.

 

Molen

1. Denk ook eens aan de hopper bij het schoonmaken!

2. 1x in de maand: molen ‘leegmalen’ en met de stofzuiger helemaal leegzuigen.

3. Elke dag: behuizing en lek-tray schoonmaken.

Tips!

1. Op sommige machines zit een schoonmaakprogramma.

2. Spoel melkkannen eerst uit met koud water voordat ze de vaatwasser in gaan.

3. Gebruik nooit een schuurspons!

4. Zet de onderdelen van de koffiemachine en barista tools nooit in de vaatwasser.