1. Koffie

Wat is het verschil tussen jullie espressokoffies en filterkoffies? 

Espressokoffie is donkerder gebrand dan filterkoffie. De reden is dat de espressomachine met zijn hoge druk, korte contacttijd (ca. 25 secs) en kleine zetvolume andere smaken onttrekt aan de koffieboon en een andere stijl oplevert dan de filterkoffie-methode. In het algemeen geldt: gebruik je voor filter gebrande koffie in een espressomachine, dan zijn het vooral de zure smaken die worden benadrukt. Andersom, zou bij espressokoffie als filter gezet het gebrek aan frisse tonen en de overmaat aan donkere ‘brand’ tonen opvallen.  Nu branden wij bij Giraffe al onze koffies lichter dan traditionele branders om de smaaknuances uit te lichten. Met deze unieke benadering blijkt dat zelfs onze espresso-koffies in filterzetmethodes bij Giraffe- fans worden gewaardeerd. En Giraffe filterkoffie-branding’ in een espressomachine? Nee, dan is de zoet-zuur balans ver te zoeken, omdat de oplosbaarheid te laag is bij deze branding voor de espresso zetmethode.

Wat is het verschil tussen blends en single origin koffies?

Blends zijn samengestelde koffies afkomstig uit meerdere koffieplantages die samen een bepaalde smaak hebben. Giraffe voert deze blends het gehele jaar. De blends garanderen vaste smaakstijlen waarbij door het jaar heen de best passende koffies worden geselecteerd. Het voorbeeld van een blend voor Giraffe Coffee is the Original Blend. Een Ethiopische koffie vormt de frisse topnoot op een basis van romige zoete chocolade-achtige Braziliaanse. Het zijn twee single origine* koffies die samen een spannend profiel vormen. Single origin koffies zijn specifieke selecties van één boer of coöperatie. Giraffe koopt deze ‘lots’ in voor hun zeer bijzondere smaken die het ‘terroir’ laten proeven. Met dat terroir bedoelen we de unieke combinatie van de koffiesoort, bodemgesteldheid, locatie en klimatologische omstandigheden en verwerkingswijze die het tot een unieke koffie maakt. Hoe lang wij deze uitzonderlijk koffies in ons assortiment hebben, ligt er maar net aan hoeveel we van zo’n buitenkans hebben kunnen kopen.

Hoe vers is de koffie die jullie uitleveren?

We branden niet elke koffiesoort elke dag maar minstens één keer per week. Vers klinkt geweldig, maar te vers kan voor de smaak nadelig zijn. Elke koffie maar ook de zetwijze heeft zijn eigen optimale rusttijd na branding. Houd voor espresso zettechniek minimaal 7 dagen ‘rust’ aan, na branddatum, en gebruik je de koffie in een filter zetmethode dan kun je de koffies direct na aankoop gebruiken. Dus let altijd op de branddatum! Over het rusten na branding is het goed om het volgende te beseffen en eens te kijken op onze factsheets op de website. ‘Harde’ koffies afkomstig van plantages 1800 meter en hoger – blijken tot 3-4 weken na branddatum zich nog steeds te ontwikkelen. Volg zo’n koffie eens tijdens dit rijpen, en ontdek dat een koffie andere nuances laat proeven tijdens de ontwikkeling. Giraffe’s laagst gelegen plantages (1100 meter) komen eerder tot een optimale smaak. Ongeveer een week na branding heb je al een perfecte smaakbalans. Wanneer is koffie echt te oud? Los van een persoonlijke voorkeur kun je het beste de koffie opmaken binnen 8 weken na branddatum.

Zijn jullie koffies biologisch en fair trade? 

Wij zijn volledig transparant over de herkomst van koffie. We betalen onze boeren en alle partners in de keten een eerlijke prijs. We vinden dat eerlijke koffie iets heel anders is dan ‘handel met eerlijke koffie’.  De specialty koffies die wij inkopen zijn gewild en kostbaar. De bekende garantie labels – de stickers –  op commodity koffies hebben geen economische betekenis voor onze boeren. Een certificering kost veel geld en waarom zou je als boer daar in investeren als je koffie hebt waar je een veel hogere prijs voor krijgt dan het label je garandeert? Wij ervaren in de praktijk dat ‘sticker coffees’ als marketing worden gebruikt en dat de kwaliteit juist twijfelachtig is. Dat wil niet zeggen dat onze koffies niet gecertificeerd zijn. We leveren SKAL gecertificeerde koffies maar dat ziet toe op een biologische teeltwijze. De branderij van Giraffe Coffee is SKAL gecertificeerd. Dat betekent dat wij gecertificeerde biologische koffie aanbieden waarbij volledige traceerbaarheid van de koffieketen wordt geboden. Wij kunnen door het marktsegment waarin wij opereren veel verder gaan dan prijs-garantielabels. De lijnen zijn kort en direct. We kunnen de vragen stellen aan onze boeren, die jij ook aan ons stelt. We investeren in projecten zoals droogbedden of ondersteunen in het bereiken van een betere sociaal-economische positie van vrouwen.

Waar komt jullie koffie vandaan? 

De koffieboon is een belangrijk exportproduct van landen rondom de evenaar. Hier zijn de omstandigheden voor koffieplanten op z’n best om bessen te laten groeien. Wij halen onze koffies uit landen uit Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Onze collectie is afhankelijk van de verschillende oogsten en klimaten. Ieder jaar reizen wij, maar met name onze lokale partners, naar de boeren en coöperaties om selecties te maken. Stalen die de eerste pre-shipment selectie passeren worden in ons laboratorium onderzocht naast smaak op technische aspecten zoals vochtigheid en uniformiteit. Wordt een koffie aangekocht dan is dit altijd onder voorwaarde dat het staal representatief moet zijn van de uiteindelijk geleverde kwaliteit bij ons op de branderij.  Het is een zeer arbeidsintensief proces waarbij de keten volledig onder controle staat. Om een paar voorbeelden te noemen. De wijze van verpakken (dubbel met GrainPro), de locatie aan boord van het schip (onderdeks en ver van de motor) tot geklimatiseerde opslag in een speciaal pakhuis. Alle stappen zijn gericht op conservering van bijzondere smaakeigenschappen van de groene koffie.

2. Abonnementen

Wanneer krijg ik mijn koffie toegestuurd?  Je eerste zending krijg je direct na het afsluiten van het abonnement, dus na 1 of 2 dagen. We herhalen dit elke maand op dezelfde datum. De betaling gaat automatisch via SEPA incasso of via je creditcard. Kan ik mijn abonnement aanpassen?  Je kunt de hoeveelheid en frequentie aanpassen door een e-mail te sturen naar info@giraffecoffee.com. Ook kun je ons vragen om een andere koffie (die ook verkrijgbaar is als abonnement – behalve koffie van de maand) toe te voegen aan je abonnement.  Kan ik mijn abonnement eerder in laten gaan, pauzeren, of annuleren?  Je kunt dit abonnement direct vernieuwen als je koffie toch bijna op is, pauzeren of stopzetten door een mail te sturen naar info@giraffecoffee.com.

3. Bestellingen

Wat zijn jullie verzendtarieven?

Al bij een besteding van € 25,- rekenen we geen verzendkosten. Dus vanaf 1 kilogram verzenden wij al gratis! We willen iedereen zoveel mogelijk laten genieten van onze koffies. Daarom vragen we bij bestellingen onder € 25,- maar €4,30 verzendkosten.

Wat is jullie levertijd?

Bestel je op een werkdag voor 12 uur, dan verzenden wij je pakket dezelfde dag via PostNL. Je ontvangt een track & trace code zodra het pakket bij PostNL aankomt, zodat je het pakket vervolgens kunt volgen.

Wat is jullie retourbeleid? Omdat koffie een vers product is, accepteren we geen retourzendingen van koffie (en thee). Producten als apparatuur, hardware en merchandise kun je binnen 7 dagen na ontvangst ongebruikt en in perfecte staat, in originele verpakking op eigen kosten terugsturen. Het aankoopbedrag wordt vervolgens binnen 7 dagen na ontvangst teruggestort op je rekening. Stuur hiervoor altijd eerst een bericht naar bestelling@giraffecoffee.com, o.v.v. productnaam en bestelnummer.

4. Zakelijk

Kan ik als horecazaak ook jullie koffie schenken? Ja natuurlijk, stuur een mail naar info@giraffecoffee.com en we nemen zo snel mogelijk contact met je op! Kan ik jullie koffie ook verkopen? 

Heb je een winkel of horecazaak en wil je graag onze koffie verkopen? Leuk! Stuur dan even een e-mail naar info@giraffecoffee.com. We denken graag met je mee over het assortiment!

Ik wil graag een keer bij jullie langskomen. Is dat mogelijk?

Ja natuurlijk! We organiseren cuppings (koffieproeverijen) en andere evenementen. Houd onze Instagram en Facebookpagina in de gaten voor alle updates.