Monte Alto

De ontdekking van onze sourcing trip 2019

Deze Braziliaanse top-koffie was de ontdekking van onze sourcing trip in 2019. Het bezoeken van Monte Alto stond al een langere tijd hoog op ons lijstje. Na een bezoek aan de Ribeiro do Valle familie en een uitgebreide cupping kwamen Maarten en Michael  deze bijzondere koffie tegen.
Bestel nu
Scroll Down

Regio: Sul de Minas

In het zuidoosten van Brazilië vind je de regio Sul de Minas. Deze regio staat bekend als de grootste leverancier van Arabica koffie van het land. Van de 1215 hectare grond die de familie bezit wordt er maar 248 hectare gebruikt voor de koffieteelt. Een aanzienlijk groter deel (365 hectare) is gereserveerd voor natuurbehoud. Zo heeft Monte Alto een ‘kraamkamer’ voor lokale plantensoorten en er zijn vele projecten op het gebied van fauna. Maar liefst 50 families zijn werkzaam op Monte Alto. Voor hen zijn er huizen gebouwd en er zijn faciliteiten ontwikkeld als sport en medische zorg.

Proces: Natural

Na de oogst worden de hele koffiebessen gedroogd in patio’s onder de zon en ook in mechanische roterende drogers die een homogene droging garanderen. De droogpatio van Monte Alto Estate heeft een unieke ovale vorm die lijkt op een koffieboon, met een oppervlakte van 10.000 m². De patio is gelegen op een van de hoogste punten voor ideale zon- en ventilatieomstandigheden. De verwerking van alle koffie vindt plaats met totale traceerbaarheid.

Smaakprofiel: zoet, fruitig, chocolade

Tijdens de meerdere cuppings die wij deze trip hebben gedaan bleek enkel de Monte Alto precies die complexiteit te hebben die wij zochten. Deze koffie had de aroma's van romige, zoete melkchocolade, precies waar Maarten en Michael op hoopten. Deze koffie wordt dan ook exclusief voor ons geëxporteerd.