Terug naar Koffiebonen

Peru

Cubas & Rioja

fruitig, sinaasappel, vanille

Ook dit jaar hebben we weer in samenwerking Cultivar een prachtige koffie uit Peru gevonden. De koffie van Cubas & Rioja is fruitig met een prachtige ronde aciditeit. De tonen van sinaasappel, mango zijn de opvallendste smaken. Maar verwacht ook verrassende tonen van rozemarijn en vanille.

15.4042.00

op voorraad
Wissen
Meer over
 • Achtergrondinformatie
 • Factsheet
 • Zetadvies

Een koffie met een mooie ronde aciditeit en verrassende tonen van rozemarijn en vanille.

Cubas & Rioja flavor wheel
Achtergrondinformatie

Huabal: de bakermat van hoogwaardige koffie in Peru

Sinds een aantal jaren onderscheidt Cajamarca zich door de kwaliteit van de koffie. Het district Huabal heeft hierin een leidende rol gespeeld, als bakermat van hoogwaardige koffiesoorten met nationale en internationale erkenning.
Dit kan niet anders, want de geografische en klimatologische kenmerken van Huabal en de toewijding van de producenten zorgen voor een koffie met veel body, complexiteit en smaak.
Huabal, gelegen in het noorden van Peru, stijgt tussen 1700 en 2000 meter boven de zeespiegel, met maximumtemperaturen die schommelen tussen 12 °C en 22 °C. In Huabal vind je veel mistige wouden die zorgen voor een natuurlijke watervoorziening in de vorm van rivieren en beken. Een perfecte leefomgeving voor bijvoorbeeld apen, herten en vogels maar ook bossoorten die van economisch belang zijn en van belang zijn voor natuurbehoud. Al deze klimatologische en geografische omstandigheden zorgen ervoor dat uit Huabal geweldige koffie komt.

Cubas & Rioja

Binnen Huabal ligt Perlamayo, een klein dorp waar kleinschalige koffieboeren leven met hun gezin. Cubas en Rioja zijn twee van die families die elkaar helpen en nauw samenwerken. Ze kennen elkaar al sinds hun kindertijd in het dorpje Querocotillo in het district Cutervo. Vroeger verbouwden ze aardappelen als hun belangrijkste economische activiteit, maar beiden besloten om naar Perlamayo te verhuizen op zoek naar nieuwe grond om koffie op te verbouwen. Nu, een flink aantal jaren verder, blijken deze koffies Cubas en Rioja heel mooi samen te gaan.
Deze batch is bewerkt door Wilmer en Ernesto Cubas Vázquez en Enma, Seberiano en Elber Rioja Tarillo. Hun ouders begonnen meer dan 25 jaar geleden met het verbouwen van koffies. Door de jarenlange kennis en ervaring die ze hebben opgedaan toen ze hun (groot)ouders hielpen, kunnen ze nu koffie van een heel hoge kwaliteit leveren.
Factsheet
 • Land Peru
 • Regio Cajamarca
 • Producent Cubas & Rioja
 • Oogst 2021
 • Hoogte 1700-2000 meter
 • Variëteit Red en Yellow Bourbon, Red en Yellow Caturra, Pache.
 • Verwerkingsproces Gewassen
 • Smaakprofiel fruitig, sinaasappel, vanille
 • Body medium
 • Branding espresso en filter

Zetadvies

We gebruiken alleen de bakjes voor dubbele espresso’s. Door de vorm en grootte geven deze veel minder kans op over- of onderextractie. Wij raden de bakjes voor enkele shots dus af. Gebruik een precisie-weegschaal (0,1 gram) om de gemalen en de gezette koffie te wegen. Verder een distributie-tool voor een perfect afgestreken koffie-puck en een timer.

  Dubbele espresso: 19, 5 gram koffie in,  38 gram gezette koffie uit met een doorlooptijd van 28-33 seconden. Heb je een Sage met met 54mm filterbakje: Dubbele espresso 15, 5 gram koffie in, 26 gram gezette koffie uit met een doorlooptijd van 25-30 seconden     Filterkoffie

60 gram gemalen koffie op 1 liter water met een doorlooptijd van 2,5 minuten.

Dit recept is onze suggestie en die is niet heilig. Heb jij een afwijkend recept? Deel dit met ons via info@giraffecoffee.com