Terug naar Koffiebonen

Indonesië

Hathi Womens Coffee

zoet, honing, laurier

Indonesische koffie heeft een uitgesproken kruidig, stoer karakter met een hoge body. Deze Hathi, van de ‘Womens cooperative Ketiari’ uit Atjeh op Sumatra, is de meest verfijnde vorm van de bijzondere verwerkingsmethode - giling basah. Deze methode herken je door de lage aciditeit en hoge body van de koffie. Het zijn de zachte en zoete tonen van laurier en honing waardoor deze Hathi koffie tot de top van de Atjeh hoogland koffies wordt gerekend.

13.3036.00

op voorraad
Wissen
Meer over
 • Achtergrond informatie
 • Factsheet
 • Zetadvies

Loepzuivere koffie met een romige body

Hathi Womens Coffee flavor wheel
Achtergrondinformatie

Terroir

Het Gayo-gebergte ligt in de regio Atjeh, het uiterst westen op het eiland Sumatra in Indonesië. Het landschap wordt gedomineerd door bergen en tropische bossen. Je vindt er een weelderige flora die ook natuurlijke schaduw biedt aan: mimosa’s, dennen, ceders en ook koffiestruiken. Het gebied is beroemd als habitat apen, vogels, reptielen, olifanten en de beroemde Sumatraanse tijgers. Kijken we verder naar de teeltgebieden. De koffieplanten groeien in de beboste bergen rondom het Leuser National Park. HATHI is een blend van de productie van 4 dorpen onder de Burni Telong-vulkaan. Het wordt geteeld op een hoogte tussen 1.300 en 1.550 meter boven zeeniveau, in de schaduw van plaatselijke soorten zoals Lamtoro (Leucaena leucocephala) en andere fruitbomen zoals avocado, banaan en sinaasappel. Deze schaduwrijke productie beschermt het lokale ecosysteem. Boven de boerderijen ligt een dicht regenwoud, net onder de vulkaan.Gemiddeld verbouwen boeren in het Gayo-gebied elk 1 tot 2 hectare in de schaduw geteelde biologische koffie.  

Verwerkingsmethode giling basah

De opvallende smaak is toe te schrijven aan de bijzondere wet hulled of giling basah (Indonesisch: natgemalen) verwerking. Na de pluk wordt het vruchtvlees grotendeels verwijderd en slechts gedroogd tot 30-35 % vochtpercentage. Het zoete slijmlaagje (mucilage) blijft op de koffiebonen aanwezig. Na de droging wordt de relatief nog natte ‘koffieboon’ ontdaan van parchment. Dit bijzondere proces geeft de koffie meer body en een lagere aciditeit dan gewassen koffie. Het is een uitdagende methode. Gaat het maar even mis, dan proef je muffe aardse smaken. Deze Hathi koffie benadrukt juist de positieve kenmerken van deze bijzondere verwerkingsmethode oplichten. Zoals te verwachten levert giling basah methode de lage aciditeit en hoge body. Daarnaast zijn het de kruidige aroma’s van vooral laurier, venkelzaad en de zoete honing-achtige afdronk die deze koffie indrukwekkend maken.  

Women coffee

Met Hathi steunen we vrouwelijke producenten. Op Sumatra spelen vrouwen een cruciale rol spelen in de sector. Ze zijn sterk betrokken bij de boerderijen en vertegenwoordigen meer dan 70% van de beroepsbevolking op het land met het oogsten en het sorteren van de bonen. Slechts 10% van hen is echter ondernemer en slechts 20% is grondbezitter (inclusief mede-eigendom met hun echtgenoten). Het verhogen van het inkomen van vrouwelijke producenten heeft een direct en positief effect op de maatschappelijke positie van vrouwen.
Factsheet
 • Land Indonesië
 • Regio Atjeh, Barisan Mountains, Sumatra
 • Coöperatief Womens cooperative Ketiari
 • Oogst 2022
 • Variëteit Heirloom varietals
 • Hoogte 1400-1500 meter
 • Verwerkingsproces semi-washed
 • Smaakprofiel zoet, honing, laurier
 • Body hoog
 • Branding espresso

Zetadvies

Dubbele espresso

We gebruiken alleen de bakjes voor dubbele espresso’s. Door de vorm en grootte geven deze veel minder kans op over- of onderextractie. Wij raden de bakjes voor enkele shots dus af. Gebruik een precisie-weegschaal (0,1 gram) om de gemalen en de gezette koffie te wegen. Verder een distributie-tool voor een perfect afgestreken koffie-puck en een timer.

 • 19 gram gemalen koffie in je filterbakje.
 • 38 gram gezette koffie in je kopje.
 • 25-30 seconden doorlooptijd. Tel mee vanaf activeren pomp, water raakt koffie, extractie start.

Dit recept is onze suggestie en die is niet heilig. Heb jij een afwijkend recept? Deel dit met ons via info@giraffecoffee.com