Honduras

Nueva Esperanza DECAF

Deze decaf Honduras laat je ervaren hoe perfect de “Swiss Water Decaf” methode werkt. De zoete smaak met tonen van chocolade is nog net zo mooi als voor de extractie van cafeïne.

12.2033.00

Wissen

Meer over deze koffie koffie en zijn boeren

De coöperatie Productores Organicos Nueva Esperanza heeft 100 geregistreerde leden. Zij zijn actief in 5 verschillende gemeenten in de buurt van Sigatepeque. 

Elke oogstdag worden de Caturra, Catuai en Pacas koffie ‘kersen’ verzameld in in een centrale molen Beneficio Los Castaños verwerkt. Deze molen zorgt voor de verwerking van de kersen en het drogen van de koffie. 

Swiss Water Process Decaffeïnatie

Het bedrijf achter Swiss Water heeft Zwitserse roots maar het proces vindt plaats in Canada. Koffie die cafeïnevrij is gemaakt door het Swiss Water Process is anders omdat de technologie geen enkel chemisch middel gebruikt om cafeïne uit de bonen te extraheren. Het cafeïnevrije proces is gebaseerd op osmose en oplosbaarheidseigenschappen van koffiebonen.

Groene koffie-extract

De eerste stap is het maken van  een groen koffie-extract. Groene (ongebrande) koffiebonen hiervoor worden geweekt in een tank met heet water. Het water neemt niet alleen de cafeïnemoleculen op, maar ook de smaakdragende oliën en andere oplosbare componenten. Dan volgt filtratie met een koolstoffilter dat alleen de cafeïnemoleculen ‘afvangt’. Het resultaat is een smaakvolle en cafeïnevrije vloeistof, die super verzadigd is met oplosbare koffie aan de ene kant en smaakloze cafeïnevrije groene koffiebonen aan de andere kant. Deze partij bonen is verder nutteloos en wordt weggegooid. Wat overblijft is het Green Coffee Extract (GCE). Met dit extract kan de echte cafeïnevrijheid beginnen!

Cafeïne-extractie

Vervolgens wordt een verse partij groene koffiebonen gedrenkt in deze GCE. Omdat het al volledig verzadigd is met oplosbare koffie (smaakmoleculen en oliën), haalt het GCE geen smaak uit de nieuwe partij bonen. Het verwijdert alleen de cafeïnemoleculen. De GCE bevat nu de cafeïne uit de bonen. De koolstoffilters in het systeem vangen en houden de cafeïnemoleculen in de vloeistof vast. Deze filters vernieuwen de GCE, die nu ook vrij is van cafeïne. Het stroomt terug in de batch koffie om meer cafeïne te extraheren. Deze GCE stroomt continu totdat de bonen 99,9% cafeïnevrij zijn. Het hele proces duurt 8 tot 10 uur.

Ons recept voor deze koffie

Dubbele espresso:
Gebruik 18,5 gram gemalen koffie voor40  gram espresso (extractiegewicht).
25/30 seconden doorlooptijd.

Details

  • Land Honduras
  • Regio Marcala
  • Coöperatief Nueva Esperanza
  • Oogst 2019
  • Variëteit Catuaí, Caturra, Pacas
  • Hoogte 1300- 1650 meter
  • Verwerkingsproces Gewassen, Swiss Water Decaf
  • Smaakprofiel zoet, karamel, chocolade
  • Body gemiddeld
  • Branding espresso
Wissen