Terug naar Koffiebonen

Guatemala

Jesus Pablo Pablo

zoet, bosbessen, rode appel

Van deze Guatemalteekse ‘Jesus Pablo Pablo’ blijft niet alleen de naam je bij. De smaak is waanzinnig! Proef dat subtiele samenspel van licht fruitige en ongekend zoete smaken. Door het vakmanschap van Jesus Pablo Pablo kun je zoveel ervaren aan deze koffie. Hij heeft de gisting van koffiebessen zo perfect onder controle dat de koffie overweldigend zoet is maar ook fris zoete tonen heeft van een Elstar appel, lychee en pure chocolade.

15.4042.00

op voorraad
Wissen
Meer over
 • Smaakomschrijving
 • Achtergrondinformatie
 • Factsheet
 • Zetadvies

Jesus Pablo Pablo! Wat een goede koffie!

Jesus Pablo Pablo flavor wheel
Achtergrondinformatie

De naam

Jesus Pablo Pablo, dat klinkt toch geweldig! Maar vanwaar die dubbeling? In Spaanstalige landen is het gebruikelijk zowel de achternaam van je vader als van je moeder te gebruiken. Toevallig hebben beide ouders dezelfde achternaam Pablo.

Over de boerderij

Jesus groeide op in de landbouw. Tot 9 jaar geleden werkte hij nog met verschillende lokale gewassen zoals bonen en maïs. In 2013 besloot hij zich te specialiseren in het verbouwen van koffie. Een enorme uitdaging. Want kennis moest nog worden opgebouwd en het land moest worden vrijgemaakt waar nooit eerder koffie heeft gegroeid.  Het was in die beginjaren voor Jesus niet makkelijk om kennis te verwerven in het verbouwen van koffie. Onderwijs in koffieteelt was in de regio niet voorhanden. Maar via de coöperatie El Sendero kon hij een training volgen over teelt en het verwerken van koffie na de oogst. Na een moeizame beginperiode wist hij vele inzet en toewijding de kwaliteit van zijn koffie zo te verbeteren dat hij met met de hogere inkomsten verder kon investeren. Jesus blijft tot op de daq vandaag zoeken naar verbetering. Samen met zijn gezin werkt hij met succes om de mooiste koffies aan El Sendero Coöperatie te leveren.

Coöperatie El Sendero

El Sendero, waar Jesus bij is aangesloten, biedt koffieproducenten in de regio Huehuetenango ondersteuning en onderwijs. De coöperatie telt 196 koffieproducerende leden, waarvan 62 vrouwen en 134 mannen, en zet in op gendergelijkheid bij koffieproducenten en steunt vooral jonge koffieproducenten.

Huehuetenango

De regio Huehuetenango is de regio waar de beste en meest complexe Guatemalteekse koffies verbouwd worden. Dit is volledig te verklaren uit de bijzondere “terroir” in dit gebied; het geheel van klimaat, hoogte en grondsoort en meer specifieke omstandigheden zoals warme luchtstromen, die de koffieplanten beschermen tegen vorst.
Duurzaamheid

Verwerking

De koffie wordt direct na de oogst door Jesus en zijn vrouw verpulverd met een handmatige ontpulper. Daarna wordt de koffie in plastic zakken vervoerd naar een ‘wet mill’, waar een anaerobe gisting plaatsvindt van zo’n 36 uur. Door de grote hoogte en koelere temperaturen is er sprake van een langzame en gecontroleerde gisting. Na deze gisting worden de koffiebonen gewassen en zo’n 4 tot 6 uur geweekt  in schoon water. Hierna volgt een droging 3 tot 4 dagen in de zon. Tijdens deze droging draait het team de koffie elk uur om voor een gelijkmatige droging.
Factsheet
 • Land Guatemala
 • Regio Huehuetenango
 • Producent Jesus Pablo Pablo
 • Oogst 2022
 • Variëteit Caturra, Bourbon, Typica
 • Hoogte 1700 - 1730 meter
 • Verwerkingsproces washed, anaerobic fermentatie
 • Smaakprofiel zoet, bosbessen, rode appel
 • Body medium
 • Branding espresso en filter

Zetadvies

We gebruiken alleen de bakjes voor dubbele espresso’s. Door de vorm en grootte geven deze veel minder kans op over- of onderextractie. Wij raden de bakjes voor enkele shots dus af. Gebruik een precisie-weegschaal (0,1 gram) om de gemalen en de gezette koffie te wegen. Verder een distributie-tool voor een perfect afgestreken koffie-puck en een timer.

Dubbele espresso:

19 gram gemalen koffie in je filterbakje. 40 gram gezette koffie in je kopje met een doorlooptijd van 30 seconden.

V60

16,5 gram gemalen koffie, 250 gram water met een doorlooptijd van 3,5 minuut

Dit recept is onze suggestie en die is niet heilig. Heb jij een afwijkend recept? Deel dit met ons via info@giraffecoffee.com