Ethiopië

Reko

De Yigacheffe Reko is terug! Het is dan ook een fenomenale koffie uit dit beroemde koffiegebied. Ruik alleen al dat heerlijk bloemige aroma van jasmijn en limoen! Proef je deze grade 1 dan zijn het mooie fruittonen van bergamot, grapefruit en abrikoos die deze koffie een enorme diepte geven.

12.2033.00

Wissen

Ontvang gratis zetinstructie

Meer over Reko

Het Reko washing station vind je in de regio Kochere aan de voet van het Reko gebergte. Reko betekent ‘uitdaging’. Het is namelijk ook een uitdaging om de top van deze berg te bereiken. Eigenaren Masreshu en Faysel namen de naam en de symbolische waarde ervan over. Het is hun een uitdaging om de beste Yirgacheffe-koffie te telen.

Tijdens de oogst, die normaal gesproken plaatsvindt tussen eind oktober en half januari, brengen zo’n 850 boeren hun rijpe bessen naar het washing station. De koffie wordt gewassen met water uit een nabijgelegen rivier, waarna het vruchtvlees wordt verwijderd met een oude Agard-pulpmachine. De muscilage – de superzoete laag tussen boon en vruchtvlees – wordt verwijderd door traditionele fermentatie, die 36-48 uur duurt. De koffie wordt vervolgens 10-12 dagen gedroogd op verhoogde Afrikaanse droogbedden.

Het succes van Reko washing station

Reko’s werkwijze is een voorbeeld voor naburige wasstations. Reko ondersteunt de koffiegemeenschappen en levert jaar na jaar geweldige koffie. 

Volgens het Reko-team is het succes van het washing station drievoudig. Allereerst het opleiden van personeel en leveranciers. Een goed protocol kan alleen worden geïmplementeerd door goed uitgeruste medewerkers en boeren. 

Ten tweede, een goede selectie en scheiding; alleen rode kersen worden geselecteerd en verwerkte koffies worden gescheiden gehouden op oogsttijd (vroeg, midden, laat) en geografisch gebied (Onancho, Debo, Shashamene, Hamma, Beloya).

 En als laatste de monitoring en controle van ervaren locatiemanagers, die betrokken zijn bij het gehele proces; van kers tot magazijn levering.

Ons recept voor Reko

Dubbele espresso:
Gebruik 18,5 gram gemalen koffie voor 39 gram espresso (extractiegewicht).
25/30 seconden doorlooptijd.

Filterkoffie:
Gebruik 6 gram gemalen koffie op 100 gram water.
2,5 minuten doorlooptijd.

Details

  • Land Ethiopië
  • Regio Kochere, Yirgacheffe
  • Coöperatief Reko
  • Oogst 2020
  • Variëteit Kurkume, heirloom varietals
  • Hoogte 1800 - 2150 meter
  • Verwerkingsproces Washed
  • Smaakprofiel zoet, abrikoos, bergamot
  • Body vol
  • Branding espresso en filter
Wissen

Ontvang gratis zetinstructie