Terug naar Koffiebonen

Ethiopië

Aricha

bloemig, mandarijn, bergamot

Het Aricha washing station is de meest verfijnde florale Yiragcheffe ‘grade 1’ die je maar kunt wensen. Naast de florale impressies van jasmijn zijn ook het de sprankelende citrische tonen van mandarijn en bergamot die tot je verbeelding zullen spreken. Kortom: enorm karakteristiek voor dit gebied; een weergaloos mooie koffie!

uitverkocht

Dit product is momenteel niet op voorraad.

Meer over
 • Smaakomschrijving
 • Achtergrondinformatie
 • Factsheet
 • Zetmethode

Florale kruidige koffie met medium body

Aricha flavor wheel
Als je net als de jury van de Cup of Excellence op zoek bent naar bloemige en complex smakende Yirgacheffe's, dan is deze Aricha jouw koffie. In de geur neem je direct jasmijn waar. Neem je vervolgens een slok, dan herken je citrische tonen van mandarijn en bergamot-olie. Vervolgens proef je meer dragende smaken. Zoet en kruidige tonen passeren het palet.
Achtergrondinformatie
The road to Aricha… Zodra je de stad Dilla passeert, merk je dat de weg slechter wordt. Een hobbelige A8-snelweg, die aanvoelt als een landelijke mountainbikeroute, brengt je naar het Aricha-gebergte. Dan leidt een bochtige rotsachtige weg je naar de poort van het Aricha-wasstation. De beroemde berg Naga Singage doemt op boven het station en de rivier de Wogida zorgt voor een continue serene stroom van water, alleen onderbroken door zingende Gedeo-vrouwen die de koffiebessen keren op droogbedden. Maar het was niet altijd zo….   Verval ‘Het Aricha-station’ –  in de woorden van de huidige manager – ‘was een puinhoop’. Een verwaarloosd, verlaten en verwerkingsstation dat jarenlang geen koffiebes had gezien. Gras bedekte het hele terrein en de gebouwen waren in verval. De omliggende kleine boeren moesten hun koffiebessen afleveren bij een ander wasstation verderop. Een verre van ideale situatie, aangezien het vervoer te voet of per muilezel gaat. Maar slechts een paar maanden voor de oogst van 2018 ontmoetten de gemeenschappen een nieuwe potentiële stationseigenaar. Faysel Yonis, de oprichter van koffie-exporteur Testi Coffee. Faysel deelde zijn plannen om van Aricha een hub te maken voor kwaliteitskoffie van Yiracheffe. Na de traditionele koffieceremonie spraken de oudsten hun enthousiasme uit en gaven hun zegen. De visie van Faysel gaat verder dan koffie en zakendoen. Want naast het nieuw leven inblazen van het station, begon Faysel samen met de gemeenschap te werken aan de aanleg van een elektriciteitsnet voor de omliggende dorpen. Testi Coffee coördineert ook de bouw van een school en is van plan om gezinnen toegang te geven tot schoon water.   Heden Tegenwoordig is Aricha een gerespecteerde koffie-hub van Yirgacheffe. Testi Coffee schat dat duizend kleine boeren uit verschillende gemeenschappen naar Aricha komen om hun kersen te verkopen. Tijdens het ophalen markeren de mensen van Testi Coffee de kavels per gemeente om traceerbaarheid te garanderen. In de heuvels rondom het station vind je vier koffiegemeenschappen; Aricha, Gersi, Idido en Reko Onancho. Hoe veel effect alle investering van test hadden, bleek direct tijdens de nationale koffiecompetitie – de Cup of Excellence 2019. Alle vier de gemeenschappen dienden microlots in voor de Ethiopian Cup van 2019 en behoorden tot de best scorende koffiesoorten binnen de veiling. Elke boerenfamilie ontving een deel van de veilingpremie om in hun levensonderhoud te voorzien.  Het met nieuw leven ingeblazen wasstation Aricha verzamelt en selecteert men de beste lots koffiebessen uit de beroemde wildernis-achtige wouden van Yirgacheffe. Zo veel verfijning uit de wildernis, deze koffie zal je bijblijven!  
Factsheet
 • Land Ethiopië
 • Regio Yirgacheffe
 • Producent Aricha
 • Oogst 2021
 • Variëteit Kureme, mixed heirloom
 • Hoogte 1950-2150 meter
 • Verwerkingsproces washed
 • Smaakprofiel bloemig, mandarijn, bergamot
 • Body medium
 • Branding espresso

Zetadvies

Dubbele espresso

We gebruiken alleen de bakjes voor dubbele espresso’s. Door de vorm en grootte geven deze veel minder kans op over- of onderextractie. Wij raden de bakjes voor enkele shots dus af. Gebruik een precisie-weegschaal (0,1 gram) om de gemalen en de gezette koffie te wegen. Verder een distributie-tool voor een perfect afgestreken koffie-puck en een timer.

 • 19 gram gemalen koffie in je filterbakje.
 • 40 gram gezette koffie in je kopje.
 • 24 seconden doorlooptijd. Tel mee vanaf activeren pomp (vanaf de druk op de knop), water raakt koffie, extractie start.
Dit recept is onze suggestie en die is niet heilig. Heb jij een afwijkend recept? Deel dit met ons via info@giraffecoffee.com