Juan López Costa Rica

kruidig, appel, noga

Juan López wordt gerekend tot de meest vooraanstaande telers van zijn land. Proef deze natural met een frisse toon van appel, licht kruidig en een finish van noga en perzik.

14.4039.00

Wissen

Als je een lijstje zou langslopen met voorwaarden voor top-specialty coffee, dan kun je bij Costa Rica echt alle ‘checkboxen’ aanvinken. Van vruchtbare vulkaangronden, hooglanden, gedegen agronomische kennis tot een enorme innovatiedrang, bij Costa Rica is de lijst volledig afgevinkt. Focus je op de koffies Juan López in San Juan Norte de Rivas dan bevind je je in alle opzichten in het hart van specialty coffee teelt in Costa Rica. Zo heerst er in dit prachtige gebied een gezonde strijd om de mooiste en hoogst scorende koffie te maken. Wie wint de competities? Wie weet met zijn koffie bij de top-branders in de USA of Europa binnen te komen? Dat kan alleen maar als je tot het uiterste gaat en weet op te vallen door innovatie. Juan Lopez is met zijn gedrevenheid en experimenteerlust hier een prachtig voorbeeld van. Hij werkt op zijn 8 ha grote grondstuk met meerdere koffiesoorten zoals catuaí, caturra en catiguá en hij test met washed, semi-washed in alle kleuren van de regenboog en ‘natuurlijk’ zijn fameuze naturals. 

Nu kun je de mooiste koffie van Costa Rica produceren, maar hoe weet je de branders te vinden? Met steun van CoopAgri lukt het Juan López via het Algrano block-chain model contact te leggen met branders over de hele wereld waaronder Giraffe Coffee. Ons inkoopteam is onder de indruk van zijn naturals. Het zijn koffies met kraakheldere frisse tonen die je doen denken aan appel en perzik. Verder – de complexiteit is ongekend hoog – proef je noga, romige chocolade, koekkruiden en …. vul gerust in, je proeft het! 

Voor ons viel de keuze op dit specifieke ‘natural’ lot omdat de appel echt dat helder frisse heeft van Granny Smith appels en daar een finish van noga en perzik aan toevoegt.  

Over Coop-agri

In de jaren vijftig en zestig had de regio een zeer slechte infrastructuur, wat de handel in koffie bemoeilijkte. Een groep lokale mensen zag dat de behoeften aan een vertegenwoordiging en samenwerking van koffieproducenten en richtte in 1960 de Coopagri coöperatie op. Inmiddels telt de coöperatie 6000 leden en faciliteert in o.a. Fairtrade premie-gefinancierde projecten, een medische kliniek, buurtwinkel en bezit zelfs 160 espressobars. Boeren leveren hun koffie na verwerking bij de coöperatie direct aan de winkels wat hen veel tijd en kosten bespaart. Renteloze leenregeling voor telers maken het broodnodige krediet beschikbaar. En natuurlijk vertegenwoordigt de coöperatie hun beste telers als Juan López en helpt hen met de export. 

Details

  • Land Costa Rica
  • Regio Brunca Region
  • Producent Juan López
  • Oogst 2021
  • Variëteit Caturra
  • Hoogte 1400 - 1700 meter
  • Verwerkingsproces Natural
  • Smaakprofiel kruidig, appel, noga
  • Body medium
  • Branding espresso
Wissen