Terug naar Koffiebonen

Costa Rica

Finca Sebastian

fris, mandarijn, ahornsiroop

Costa Rica lijkt wel ‘bedacht’ om de mooiste koffies ter wereld te telen. Deze red honey milenio is een ronduit meeslepende koffie met frisse en zoete tonen. Ontdek het fascinerende spel tussen het frisse van mandarijn en het zoete van ahornsiroop.

15.4042.00

op voorraad
Wissen
Meer over
 • Achtergrondinformatie
 • Factsheet

De vondst van onze sourcing trip eerder dit jaar!

In maart mochten we deze koffie, toen nèt geoogst, al ervaren in Costa Rica. Zo mooi fris met zoete tonen!
Finca Sebastian flavor wheel
Achtergrondinformatie
Als we het over ‘bedacht’ hebben, deze koffie komt uit de kraamkamer van Fernando en Angie Altmann. Zij zijn beroemd in Costa Rica als pioniers op het gebied van koffie-veredeling en hun inzicht in de gehele koffie-keten. In maart 2022 bezocht een team van Giraffe de ’nurserey’ in Paraíso de Cartago. In deze gigantische kweekvijver experimenteert Fernando met de verdeling van koffieplanten. Fernando liet het Giraffe-team zien hoe hij bijvoorbeeld ent op onderstammen en werkt aan de verbetering van resistentie en tegelijkertijd ook op de smaak van de koffie let. Een enorme uitdaging omdat deze doelen op gespannen voet met elkaar staan. Daarbij is Fernando is een van de weinigen die hele keten overziet. Van de nursery, naar zijn top-farm Finca Sebastian (1800 meter!) tot zijn specialty coffee bar in de hoofdstad San José.

milenio

De grootte van de koffiekers, waarin zich de bonen bevinden, is bij de milenio variëteit aanmerkelijk groter. Het betekent dat er ook meer vruchtvlees is die zijn fruitige en zoete smaken bij de honey processing. De milenio heeft als tweede voordeel dat ten opzichte van oudere soorten deze koffie beter bestand is tegen klimaatverandering en ziektes. Deze variëteit dient dus ook een economisch duurzaamheidsdoel. Want zoals in vele landen zie je ook in Costa Rica een inkrimping van het koffie-areaal. Het loont niet meer om koffie te telen. Hoge loonkosten, hoge bemestings- en pesticidenkosten en steeds lagere opbrengsten leiden tot braakliggend and braak komt of de verkoop aan projectontwikkelaars.

terug naar de smaak

Want daarin schuilt toch wel de grootste verrassing. Milenio levert en verbazingwekkende cleane, fruitige en zoete smaak met hoge SCA cupping-scores op. De ‘cup’ kwaliteit ligt zelfs veel hoger ligt dan van bestaande variëteiten. Om dit ‘kunststukje’ te verduidelijken. De koffieplant vindt zijn bescherming tegen ziektes in stoffen (zoals cafeïne) die de koffie bitter maken. Altmann heeft met zijn F1 soorten en verdeling aangetoond dat ‘het onmogelijke’ mogelijk is. Niet bitter, ongekend clean en toch resistent. Als je in Costa Rica rondreist kom je de milenio dan ook bij steeds meer top-farms tegen. Deze milenio koffie laat je ervaren hoe je met beheersing van de gehele keten en kennis vele doelen kunt bereiken. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid is deze koffie een belofte maar ook ook in je kop proef je de toekomst.
Factsheet
 • Land Costa Rica
 • Regio Naranjo, Llano Bonito
 • Producent Fernando & Angie van Finca
 • Oogst 2022
 • Variëteit Milenio
 • Hoogte 1800 meter
 • Verwerkingsproces Red Honey
 • Smaakprofiel fris, mandarijn, ahornsiroop
 • Body vol
 • Branding espresso en filter

Zetadvies

Dubbele espresso

We gebruiken alleen de bakjes voor dubbele espresso’s. Door de vorm en grootte geven deze veel minder kans op over- of onderextractie. Wij raden de bakjes voor enkele shots dus af. Gebruik een precisie-weegschaal (0,1 gram) om de gemalen en de gezette koffie te wegen. Verder een distributie-tool voor een perfect afgestreken koffie-puck en een timer.

 • 19,5 gram gemalen koffie in je filterbakje.
 • 40 gram gezette koffie in je kopje.
 • 30 seconden doorlooptijd. Tel mee vanaf activeren pomp (druk op de knop)
Zetadvies filterkoffie 60 gram koffie/1 liter water Dit recept is onze suggestie en die is niet heilig. Heb jij een afwijkend recept? Deel dit met ons via info@giraffecoffee.com