Terug naar Koffiebonen

Colombia

Guava Banana

watermeloen, banaan, chocolade

Het gehele verwerkingsproces van deze uitzonderlijke koffie is erop gericht om de fruitige tonen naar voren te halen. En daarin zijn de gebroeders Bayter voor de volle 100 procent geslaagd. Je proeft sinaasappel, watermeloen, mango maar ook rood fruit als bosbessen, frambozen.

15.4042.00

op voorraad
Wissen
Meer over
 • Achtergrondinformatie
 • Factsheet
 • Zetadvies

Superfruitige koffie met hoge body en smaken als sinaasappel, watermeloen, maar ook rood fruit.

Guava Banana flavor wheel
Achtergrondinformatie

De gebroeders Bayter

  De broers Shady en Elias Bayter groeiden op in Tolima waar hun ouders avocado’s kweekten. In 2012 richtten beide broers zich volledig op koffie. Binnen 10 jaar is hun El Vergel boerderij, uitgegroeid tot een grote naam onder de Colombiaanse koffieproducenten. Iedereen in de koffiewereld kijkt naar hen. Het zijn fermentatie-technische hoogstandjes waarbij ze werkelijk zonder enige toevoeging van gisten of specerijen tijdens de verwerking ongekend mooie smaken weten vrij te spelen. de enige kritiek die je zou kunnen geven op deze Guava is dat het vooral de verwerkingswijze is die je proeft, het terroir zelf krijgt ook zijn expressie, maar dit komt niet op de eerste plaats.  

Proeven is geloven

Fermentatie speelt dus een grote rol bij elk lot dat uit El Vergel komt, en dit anaëroob verwerkte Caturra-lot is geen uitzondering. Elias is gefascineerd door het experimenteren met de effecten van fermentatie op de smaak. De koffies van El Vergel zijn zo uitzonderlijk subtiel en toch uitgesproken dat deze een sterrenstatus hebben bereikt en inmiddels gezocht over de hele wereld. De smaakprofielen zijn namelijk echt anders dan je gewend bent. Fruit, fruit en nog eens fruit en toch subtiliteit en balans. Let eens op de ronde zachte ondertoon met hints van cacao en room. Je gelooft het totdat je het proeft! En zo veel fruit dat lijkt onmogelijk. Maar er wordt echt niets toegevoegd in het proces van Guava. Geen kruiden, geen fruit of gist. Het is slechts een natuurlijk proces van koolzuur maceratie gedurende 60 uur in stilstaande tanks.
Duurzaamheid

Duurzaamheidsaspecten

  Bij Giraffe stellen we veel vragen aan onze producenten en sourcers. Ook bij El Vergel krijgen we graag inzicht in hun werkwijze en aandacht voor duurzaamheid en impact op lange termijn. We hebben al eerder in een online presentatie onze afnemers de mogelijkheid geboden direct vragen te stellen aan Shady en Elias en we gaan dit zeker in de toekomst herhalen. Manuela Delgado van El Vergel beantwoordde destijds al een aantal van onze vragen:    Manuela: “Duurzaamheid, hier hebben we veel over te vertellen. We kunnen beginnen met water, met het wasstation van El Vergel nu per dag verbruiken we 0,4 liter water, terwijl gewone wasstations normaal zo’n 25 liter per kg koffie (de kers) gebruiken. we hebben een systeem dat  al het water hergebruikt. Zowel in de selectie als verdere verwerking.”   Manuela vervolgt: “Op sociaal vlak hebben we een succesvol project opgestart dat inmiddels meer dan 50 banen biedt. We betalen veel hogere salarissen , we leiden mensen op om zich te concentreren op kwaliteit. We overtuigen hen dat kwaliteit hen een toekomst biedt. Ook de herbouw van het schoolgebouw, een bureau voor kleine kinderen zijn onderdeel van dit project.”
Factsheet
 • Land Colombia
 • Regio Tolima
 • Producent Elias en Shady Bayter
 • Oogst 2022
 • Variëteit Red & yellow caturra
 • Hoogte 1300-1550 meter
 • Verwerkingsproces semi-washed
 • Smaakprofiel watermeloen, banaan, chocolade
 • Body hoog
 • Branding espresso en filter

Zetadvies

We gebruiken alleen de bakjes voor dubbele espresso’s. Door de vorm en grootte geven deze veel minder kans op over- of onderextractie. Wij raden de bakjes voor enkele shots dus af. Gebruik een precisie-weegschaal (0,1 gram) om de gemalen en de gezette koffie te wegen. Verder een distributie-tool voor een perfect afgestreken koffie-puck en een timer.

Dubbele espresso: 19 gram gemalen koffie in je filterbakje. 40 gram gezette koffie in je kopje met een doorlooptijd van 30 seconden.   V60 16,5 gram gemalen koffie, 250 gram water met een doorlooptijd van 3,5 minuut

Dit recept is onze suggestie en die is niet heilig. Heb jij een afwijkend recept? Deel dit met ons via info@giraffecoffee.com