Brazilië

Antonio Rigno

UITVERKOCHT! Deze Braziliaanse koffie is zo uitzonderlijk dat onze koffieproevers niet uitgesproken raken over de fijne smaken. Wij noteren aan onze cupping-tafel: “Een sensatie van bescheidenheid.‘. Noem een smaak, je proeft het! ‘Laag in zuren, zo uitzonderlijk hoog in zoet met tonen van abrikoos, amandel, cashew, rozijnen, vanille, honing en rietsuiker. Wij zijn nu al benieuwd naar jouw reactie bij het proeven van deze koffie!

Meer over Antonio Rigno

Antonio Rigno de Oliveira is de eigenaar van Fazenda São Judas Tadeu in het glooiend heuvellandschap van Bahia. Antonio zette aan het begin van deze eeuw in op kwaliteitsverbetering van zijn koffie. Alles was immers voorhanden om top-koffie te produceren. Zo vind je hier in de winter de zeer lage temperaturen die voor kwaliteitskoffie een voorwaarde zijn. Met het potentieel van zijn plantage voor ogen, stelde Antonio samen met zijn agronoom Gilmar Martins een plan op om tot Cup of Excellence niveau te komen en zijn plantage te verduurzamen. 

Champions League

De Champions league van koffie win je niet zo maar. Dus waar zette Antonio op in? Voor de oogst werd overgeschakeld naar volledig handmatige pluk tot maar liefst drie rondes per dag tijdens piekseizoen. Het salaris voor de plukkers werd drastisch verhoogd om de pluk van alleen perfect rijpe bessen te belonen. Plukkers verdienen nu meer dan twee keer het gebruikelijke salaris.
De plantage zelf werd ook verduurzaamd. Gebruik van pesticiden is tot een minimum gereduceerd en de bemesting is zoveel mogelijk zelfvoorzienend gemaakt door gebruik van pulp als compost. 

Bij de verdere verwerking en opslag werden de protocollen aangescherpt. Droging vindt nu alleen nog maar plaats op overdekte droogterrassen. Het aantal keren per dag dat de koffie wordt gekeerd, is verhoogd om betere droging te bereiken.
Voor de verpakking en opslag van de verwerkte koffie werd zelfs een heel nieuw magazijn gebouwd. Alle lots worden op kleine variabelen gescheiden en door Q-graders gecupt voor export. Het door ons aangekochte lot bestaat maar uit 2 balen van totaal 120 kg en kreeg een Q grade score van 91,5!

Het zijn een slechts een paar punten van een enorm project dat pas na jaren zijn vruchten begon af te werpen. Inmiddels hebben Antonio en zijn medewerkers een prijzenkast vol met onderscheidingen. Ze schreven de Champions League van koffie op hun naam met het winnen Cup of Excellence in 2011 and 2015 met ongekend hoge scores van meer dan 93 punten!

 

Zetadvies espresso:

Een standaard brew-ratio 1: 2 is een goed begin. Dus afhankelijk van de grootte van porta-filterbakje adviseren we 19 in en 38 uit. Wil je de meer fruitige aspecten benadrukken dan kun je het zetadvies aanpassen meer richting 1:1. Dus  bijvoorbeeld 19 in en 34 uit. Deze koffie biedt door zijn ongekend lage bitters juist ook ruimte om te experimenteren met langere doorlooptijden. Speel daar gerust mee, en speel andere smaken vrij!

Filterkoffie:
Gebruik 6 gram gemalen koffie op 100 gram water
2,5 minuten doorlooptijd.

Details

  • Land Brazilië
  • Regio Piatã, Bahia
  • Producent Antonio Rigno
  • Variëteit Catuai
  • Verwerkingsproces Pulped Natural
  • Smaakprofiel Fruitig, abrikoos, rozijnen
  • Branding espresso en filter